Mi az a Hahota Jóga?

A Hahota Jóga - Laughter Yoga, Nevető Jóga, Jóganevetés, esetleg हास्य योग (Hasya Yoga = humor jóga) néven is ismert, és nem keverendő össze a Hatha Jógával - egy indiai orvos, Dr. Madan Kataria szellemi terméke, vagy mondjuk úgy, találmánya. Független mindenféle világnézettől és vallástól, politikai hovatartozástól, így bárki számára elérhető, elfogadható és gyakorolható.

Ha szeretnél kipróbálni egy Hahota Jóga foglalkozást, kattints ide!

A Hahota Jóga a nevetésnek olyan formája, ahol nem vicceken, nem komikus jeleneteken nevetünk, hanem feltételek nélkül. Egyszerűen azért, mert nevetni van kedvünk, s mert tudjuk, hogy a nevetésnek megannyi, egészséget és közérzetet javító folyománya van. A Hahota Jóga egy "tudatos jelenlét" gyakorlat, segít abban, hogy kapcsolódjunk a tudatunk valódi, örömteli természetéhez.

Dr. Kataria, miután gyakorló orvosként több olyan tudományos írással találkozott neves orvosi szaklapokban, melyek a nevetésnek az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásáról szóltak, úgy döntött, hogy páciensei között megpróbálja növelni a napi nevetés mennyiségét, ezáltal tanulmányozva az egészségükre gyakorolt hatásokat. A különös ötletével egyidőben azt is elhatározta, hogy Mumbaiban, az utca emberei között is kísérletezésbe kezd.

Madan Kataria


A rendelőjétől nem messze lévő parkban megszólított néhány munkába siető embert, és miután elmesélte nekik a tervét, elkezdték egymást közösen szórakoztatni, viccekkel és bohóckodással.

Az arra járók eleinte jókat derültek rajtuk, többen kigúnyolták vagy bolondnak nézték őket, de ahogy teltek a napok, egyre több, addig szkeptikus tag is csatlakozott a kezdeményezéshez.

A Hahota Jóga ekkor még néhány bevezető, jógalégzés-szerű gyakorlatból állt, majd ezt követte a viccmesélés. Hamarosan szembesülniük kellett az első problémával, amikor két hét után kifogytak az indiai viccekből, és így a "jármú üzemanyag nélkül maradt".

Keresni kellett valami más megoldást, amivel az embereket nevetésre lehet ingerelni, s amelynek az üzemanyagát nem fenyegeti a kimerülés. Dr. Kataria ezért olyan vidám gyakorlatokat talált ki, amelyek az embereket spontán módon nevetésre bírja, s a jókedvet nem köti nevetést kiváltó, humoros, intellektuális poénokhoz. Majd ezeket a gyakorlatokat ötvözte a tradícionális jógából ismert légző és nyújtó gyakorlatokkal.

A Hahota Jóga egy speciális gyakorlatokra épülő, rövid de hatékony edzésmódszer, mely mesterséges és spontán módon váltja ki a felszabadult nevetést a gyakorlóiból.

Előnye, hogy az öngerjesztett, tettetett nevetés könnyen átalakul valódi, őszinte, természetes kacagássá, legfőképpen akkor, ha azt társaságban művelik.

i.telegraph.co.uk
Hahota-foglalkozás

"Aki megpróbál minden ok nélkül másokkal együtt nevetni, annak feloldódnak a gátlásai és szabadon áradhat lelke mélyéből a jókedvű nevetés".

Napjainkra már tudoményos kutatások százai bizonyították be, hogy a Hahota Jóga egy olyan módszer, mely hatékonyan alkalmazható a stressz egészségkárosító hatásainak kivédésére, a már felgyülemlett stresszhatások feldolgozására, s ezáltal a betegségek aktív megelőzésére.

Javulhat a gyakorlók problémamegoldó képessége, s így nagyon nagy eséllyel, könnyebben birkózik meg az ember a nehézségeivel is. Egy Hahotajóga-foglalkozást követően a legtöbben azt tapasztalják, hogy jelentősen javul az általános közérzetük, megnő a toleranciájuk mások iránt, növekszik a testi és mentális terhelhetőségük, és javul a stressztűrő képességük.

Madan Kataria a hahotázókkal

Igazolták azt is, hogy a nevetőjóga egyúttal olyan természetes folyamatokat is generál az emberi szervezetben, amely az egészségi állapot javulását, a gyógyulást segíti elő.

Jelentős kalória-leadással jár, kitűnő kiegészítője bármilyen diétának, fogyókúrának.

Nem utolsó sorban pedig javítja a külső megjelenést, olyan módon, hogy tiszta, sugárzó, nyílt tekintetet varázsol, ami fiatalít, szépít, valamint javítja a testtartást, s a lélekre ható, simogató hatásával növeli az ember önbecsülését.Mik azok a Hahota-klubok?

Ki jöjjön el Hahota Jóga foglalkozásra?

Ha szeretnél kipróbálni egy Hahota Jóga foglalkozást, kattints ide!

További érdekességekért és tudnivalókért pedig kattints ide!

PDF-ben letölthető brosúráért ide kattints!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha építő szándékkal teszed, szólj hozzá bátran a bejegyzéshez!