A blogról

Miért is ír valaki blogot, azaz webes naplót?

Szóval, miért is? Egyszerűen azért, mert a blog egy nagyszerű eszköz arra, hogy gondolatainkat és az életről alkotott nézeteinket megosszuk másokkal. Egyéni nézőpontot képvisel tehát, nem az egyetlen és követendő igazságot. Meglehet, hogy a blog írója téved, de ha közben elgondolkodtat, a célját már elérte! Ne fogadd el tehát fenntartás nélkül Te sem, amiket írok; nagyszerű már az is, ha mi ketten együtt gondolkodhatunk.

A Nevető Buddha története

Mivel ez nem egy buddhista honlap, így az alábbiakban a Nevető Buddha mai értelmezésével ismerkedhetsz meg.

Kínában - és most már hazánkban is - gyakorta találkozhatunk olyan, kőből, jádéből, porcelánból, bronzból, gyantából, vagy akár fából készített, szélesen vigyorgó, pufók arcú, kedves figurákkal, akik a Keletázsia-szerte legnépszerűbb buddhista szentet, az úgynevezett Eljövendő Buddhát ábrázolják, persze ma már erősen átértelmezett és átalakított formában. A buddhizmus szerint a történelmünkben megjelenő Buddha előtt is voltak buddhák, így utána is lesznek: a következő buddha neve például Maitréja ("Szerető Kedvesség") lesz, aki jelenleg az égi birodalomban lakik, várva a megfelelő időre, hogy alászálljon közénk és elterjessze a tanításait. Maitréját kínaiul Milefo, koreaiul Minik, japánul pedig Miroku néven ismerik és tisztelik.

Maitréja kultusza Észak-Indiában alakult ki az 1-2. század környékén, majd onnan továbbterjedt Belső-Ázsiába és Kínába, s az ötödik-hatodik században már széles körben kialakult a köré szerveződő vallási és filozófiai hagyomány is.

tibetvbrne.cz
Maitréja

A tizedik században, a Szung-dinasztia idején, gyakran azonosították Maitréjával a legendássá vált szerzeteseket, akik meg tudták jósolni az időjárást, vagy egyéb csodás dolgokat vittek végbe. Az Eljövendő Buddha - némileg megváltozott alakkal és terminológiával - egy új, kínai népvallás alakjává vált. Azelőtt főként szerzetesek tisztelték őt, akik jámborul remélték, hogy haláluk után Maitréja mennyei birodalmába kerülhetnek, és türelmesen várták uralkodásának eljövetelét, ettől kezdve azonban a tisztelők köre kibővült a kemény fizikai munkába belefáradt, közönséges halandók százezreivel, akik makacsul hitték, hogy Maitréja elhozza végül az emberi szenvedések végét, a boldog élet új korszakát.

Egy kínai szerzetes, akit Budai-nak (Pu-taj-nak ejtjük) hívtak, magyarul "Rongyos Zsák"-nak, és a harmadik században élt, közösségével fogadalmat tett egy Maitréja-képmás előtt, hogy az égi birodalomban fognak újjászületni. Ennek megfelelően változott meg a képi ábrázolása is: bárgyún vigyorgó arcú, nagy pocakú szerzetesként kezdték ábrázolni, aki jobb kezében egy számlálófüzért tart, kezét pedig a felhúzott térdén nyugtatja. A megújult alakot a nép körében egyszerűen csak „nagy pocakúnak” vagy „nevető buddhának” kezdték nevezni, és egyre inkább kilépett a vallás keretei közül.

britishmuseum.org
Nagypocakú

Mivel a keleti vallási ábrázolásokat nem fizikai tulajdonságoknak, hanem jelképeknek kell tekinteni, Kínában és Japánban azt tartják, hogy a bárgyú arckifejezés a bölcsességet álcázza (ez Kínában a gyermeki egyszerűséget, a zavarodotságtól való mentességet is jelenti), a nagy pocak pedig a jólétet és a gazdagságot szimbolizálja. Az olyan kifejezés, mint az „úgy nézel ki, mint maga Nagypocakú”, igen hízelgőnek számít ezekben a kultúrákban. A hagyományos felfogás szerint a kövér, nagy hasú férfi az igazi szépségideál, hiszen ezek a testi jegyek bizonyítják, hogy eleget tesz családfői szerepének: biztosítja a család jólétét. Japánbana mai napig maguk mögé utasítják népszerűségben a filmsztárokat a szumó-birkózók, akik a sikereiket nem utolsó sorban Nagyhasúhoz hasonló külsejüknek köszönhetik.

A Nevető Buddhát gyakran ábrázolják gyerekek körében is, ilyenkor öt-hét, kínaicopfos vidám kölyök kapaszkodik fel a mellettük óriásinak tűnő alakra. Ez a változat szinte a legkedveltebb a kínai otthonokban, mivel a gyermekáldást, a családi szeretetet és a határtalan örömöt jelképezi.

pinterest.com
Családi szeretet és határtalan öröm

A Nevető Buddha mára már nem egy vallási jelkép tehát, hanem a mindannyiunkban jelen lévő vágy megtestesülése, ami a jólétet, az örömöt és a közösséget jelképezi a gondolatainkban és elvárásainkban.

Ha szeretnéd tudni, miért indítottam ezt a blogot, a hozzá tartozó facebook-oldal testvéreként, kattints ide!

Valamint mindenképpen szeretném felhívni a figyelmedet az említett facebook-oldalamra, ahol mindig találhatsz aktuális, témába vágó frissítéseket!

Copyright: A jobbra fönt látható Nevető Buddha logót én magam terveztem és készítettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha építő szándékkal teszed, szólj hozzá bátran a bejegyzéshez!