2017. július 19., szerda

Megbecsülés

Mindannyian ismerjük a mások iránti megbecsülés és a kedvesség erejét, illetve mások irántunk érzett megbecsülésének és kedvességének az értékét. A Hahota Klubban külön foglalkozunk egy erre mutató gyakorlattal. De hogyan ültessük át ezeket az értékeket a leggyorsabban a mindennapi élet gyakorlatába? Erre szeretnék neked mutatni egy egyszerű és kézenfekvő javaslatot.

Ülj kényelmesen, csendben, kapcsolódj a mély nyugalomhoz és a határtalan csendességhez, hagyd a gondolatokat elillanni. Ezután vizsgáld meg, hogy milyen gyakran kritizálod az embereket akár szavak nélkül is, és azt is, hogy ezzel szembeállítva mennyi megbecsülést fejezel ki mások felé. Ezzel a kis önkutatással tudatában lehetsz a gondolkodásod mintázatának.

Határozd el, hogy változtatsz az emberekkel kapcsolatos hozzáállásodon, és kezdd el most. Ha napközben megfeledkezel magadról, és újra kritizálni kezdesz, ne csinálj belőle problémát. Egyszerűen engedd el a kritikát, és térj vissza az elhatározásodhoz. Fejezd ki a megbecsülésedet, akár csak gondolatban is.

A gondolkodási mintázatodat áthangolni nem megy egyik pillanatról a másikra, de minden pillanatban visszatérhetsz az új mintához, anélkül, hogy konfrontálódnál az eredetivel. Ne állj ellent, csak vedd észre a régi felbukkanását, és engedd el, hadd menjen! Először az válik mintává, hogy nem tartod életben a kritizálást, majd az, hogy ehelyett kifejezed a megbecsülésedet mások iránt gondolatban vagy akár kimondva is.A megbecsülés mindig a valós értéknek szól, ami nem attól függ, hogy mit tehet te érted a másik ember, vagy hogy mit tehet másokért. Azért becsülöd őt, mert ő egy ember, egy lélegző, szeretni tudó, gyarlóságokkal bíró, boldogulást kereső emberi lény. Ezt legelőször is önmagadban kell érezned.

Hogyan lehetnél kedves, hogyan mutathatnál megbecsülést mások felé, ha magad felé ezt nem teszed meg? Legelőször becsüld meg önmagadat, azért, mert az vagy, aki - és nem azért mert olyan vagy, amilyen, vagy olyan dolgokat teszel, amiket teszel. Ha önmagadban megérzed és megérted, hogy mi is valójában a megbecsülés, akkor azonnal felismered, hogy a mások iránti megbecsülésnél sincs természetesebb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha építő szándékkal teszed, szólj hozzá bátran a bejegyzéshez!