2016. július 15., péntek

A Hahota Jóga technikája

Ha szeretnél megtelni örömmel, és ezt nem félsz bevalani magadnak, tapsolj!

Ez az a módszer, amellyel minden Hahota Jóga találkozó a kezdetét veszi. Függetlenül attól, hogy az emberek éppen akkor és ott boldogok-e vagy sem, a találkozó azzal kezdődik, hogy a tenyerünket ritmikusan egymáshoz csapkodjuk. Apró de fontos különbség, hogy ezt nem ám a mindennapi tapsolással tesszük, ugyanis ez annál különlegesebb!

A Hahota Jógán nyitott tenyérrel és nyújtott ujjakkal tapsolunk. Számtalan kutatás alapján ugyanis joggal feltételezhetjük, hogy ez a fajta tapsolás - a kéz akupresszúrás pontjainak a stimulásásával - a szervezetünket egy magasabb energiaszintre juttatja.

Természetesen ez így túl mindennapi lenne, ezért nem is állunk meg itt! Miközben tapsolunk, a HO HO HA HA HA dalocskát - vagy ha jobban szereted, mantrát - ismételgetjük, amely előkészíti a testünket arra, hogy az egész gyakorlás alatt a szokásosnál mélyebben és aktívabban lélegezzen.


A taps és a kántálás a bemelegítés, ezt követően a résztvevők táncolni vagy éppen halandzsázni kezdenek.

Beszéd nincs a gyakorlás során - csak az oktató beszél, hogy kiadja az instrukciókat -, a résztvevők tehát a nevetés segítségével kommunikálnak egymással! Inkább halandzsa van, amit arra használunk, hogy csökkentsük a gátlásokat, és hogy a gyakorlók újra kapcsolatba léphessenek a régóta elrejtett gyermeki játékosságukkal.

Mivel a gyermekek gyakran nevetnek bármiféle intellektuális ok nélkül is, igazán jó példát jelenthetnek a Hahota Jóga gyakorlásához. Nem használnak technikát, nincs mögötte spirituális műveltség! Hiszen nincs rá szükségük.

Nekünk sincs rá szükségünk - sőt, az a cél, ha akkor is tudjunk, merjünk nevetni, ha ezt nem kell poénos helyzetekkel megindokolnunk.

- Már megint miért nevetsz?
- Én? Csak azért, mert nevetni jó!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha építő szándékkal teszed, szólj hozzá bátran a bejegyzéshez!