2016. június 9., csütörtök

Hoponoponó

Szeretem a Hoponoponó (Ho'oponopono) módszerét, mert olyan készséget hív elő és erősít meg az emberben, amire mostanság mindannyiunknak szüksége van.

Ez nem más, mint a teljes elfogadás készsége.

Ez azt jelenti, hogy amikor a világot szemléljük, érdemes felismernünk azt, hogy minden, ami történik, az a tudatunkban van. Ha bármi olyat találnánk ugyanis, ami nincs a tudatunkban, akkor azzal, hogy megtaláljuk vagy észrevesszük, máris bekerül a tudatunkba. Tehát semmi nincs a tudaton kívül. Mert ami azon kívül lenne, az nincs is. És ez mindenkinek a szempontjából így van, a Te tutadod is tartalmaz engem és minden mást is. Semmi nincs a tudaton kívül. Az összes probléma és az összes lehetőség a megoldásra is mind a tudaton belül van. Ezért kell a tudattal foglalkozni!

És nem is a hit az, ami ebben a dologban fontos. Sokkal inkább a szándékról van szó!

Nem az számít, hogy miben akarok hinni, hanem az, hogy mi az, amit felvállalok, amit magaménak fogadok el - akár egy döntéssel is!

A Hoponoponó egyébként a hawaii embereknek annyit jelent, hogy valamit jóvá tesznek, egy hibát kijavítanak. Hawaii őslakosai szerint a hibák - betegségek, tehetetlenségek, szerencsétlen történések - olyan gondolatok nyomán keletkeznek, amelyeket múltbeli fájdalmas emlékek piszkítottak be. Mondhatjuk azt, hogy ezeket a karmánk hozta létre. A Hoponoponó révén, azt mondják, el tudjuk engedni ezeknek a fájdalmas gondolatoknak vagy hibáknak azt az energiáját, amelyek felborítják az egyensúlyunkat, és problémákat, betegségeket okoznak.

Fontos (újra) tisztázni, hogy mit jelent a karma kifejezése. A karma egyszerűen annyit jelent, mint cselekedet, vagy másképpen ok és okozat viszonya. Azaz hogy bármit gondolunk, mondunk vagy teszünk, annak van/lesz egy következménye. Másképpen pedig bármi is történik most, az egy következmény, tehát annak van/volt egy oka, ami lehetett egy gondolat, mondás, cselekedet.

Tehát bármi gondolsz, mondasz, teszel, annak lesz egy következménye, akár akarod, akár nem.
  • Ha kilépsz a kapun az utcára, akkor kint leszel az utcán.
  • Ha sütsz egy kenyeret, akkor egy kenyér meg lesz sütve.
  • Ha odaégeted, akkor oda lesz égetve, és nem lesz, aki megegye - vagy éppen lehet, hogy így is megeszi valaki.
  • Ha valakit lehülyézel, akkor valaki le lesz hülyézve.
  • Ez a valaki ezt vagy zokon veszi, vagy nem - te pedig vagy rosszul érzed majd magad, vagy elégedettnek.
  • Ha ugyanezt csak gondolatban teszed meg, akkor is ugyanígy történik. Ha pl. a lelkedet "mérgező" gondolatokon jár az agyad állandóan, akkor az előbb-utóbb megmérgezi a lelkedet (mennyiség = minőség).

(A karma tehát nem azt jelenti, hogy az előző éltedben sün voltál, ezért most mindenki szurkálni fog téged, mert ez van elrendeltetve...... A karma nem egy elrendelt, megváltoztathatatlan állapot, mint ahogyan azt sokan gondolják vagy tudni vélik, hanem a folyamatosan változó és élő ok-okozat!)


A Hoponoponó tehát azt jelenti, hogy vállalod a felelősséget azért, hogy ami veled és körülötted a világban történik, azért te vagy a felelős.

És mi a jó ebben?

Az, hogy ha vállalod, hogy te vagy a felelős és senki más, akkor így egyedül te leszel az, aki ezen tud is változtatni! És innentől kezdve senki más nem szükséges hozzá, hogy változtass!

Na most, ez egy hozzáállás, egy mentalitásbeli nézőpont. Nem kell hinni sem benne. Ha viszont az mondod, hogy mostantól eszerint irányítod a gondolkodásodat, akkor egészen komoly lehetőséget kapsz arra, hogy kézbe vedd az életed irányítását!

Olvastam egy hoponoponós oldalon a minap, hogy ez a módszer felszabadít a karma alól. Hát, ezzel azért egy kicsit is gondolkodó ember vitatkozni kezd. Innentől kezdve ugyanis, ha kilépek a kapun, akkor nem leszek kilépve? Ha eltörök egy vázát, akkor a váza nem lesz eltörve? Ha megsütöm a kenyeret, a kenyér nem lesz megsütve? Ha lehülyézek valakit, akkor az nem lesz lehülyézve - és ő nem fog megbántódni, vagy épp ellenkezőleg, nem fogja figyelmen kívül hagyni a beszólásomat? Nagyon nagy itt a félreértés...
Ezen az oldalon írták azt is, hogy "ne szólj bele másvalaki életébe, mert azzal beleszólsz a karmájába, és az durván visszaüt rád". Ez is egy nagy féleértés, hiszen bárkinek, akivel találkozol, beleszólsz a karmájába azzal, hogy találkozol vele. Mert megismer téged, vagy mert történt egy találkozás, aminek lesz egy következménye, kifejlete.

És ez nem egy durva kifejlet, hanem az éppen megfelelő: ha kicsit rúgsz bele valakibe, kicsit fog fájni a lábad, és neki is. Ha nagyot rúgsz, nagyon fog fájni neki is és neked is. Ha kemény a cipőd, akkor neked kicsit fog fájni, neki pedig nagyon. Ha nem rúgsz bele, akkor nem fog fájni. A nem fájás is egy ok-okozat! És az is, hogy ha nem rúgsz bele, akkor nem tér észhez, és fejjel megy a falnak.

Ha beleszólsz az életébe, azzal része leszel a karmájának, mert arra reagál valahogy, és ezzel működésbe lép az ok-okozat. Ha nem szólsz bele az életébe, azzal is éppúgy része leszel a karmájának, mert annak, hogy nem szólsz bele, szintén lesz valami következménye rá nézve. És persze rád nézve is. Nincs olyan, ami nem karma!

Mindezek után mit is jelent maga a Hoponoponó?

Annyit jelent, hogy vállalod azt, hogy
  • ami történik, az azért van, mert te gondoltál, mondtál, tettél valamit (és nem az a lényeg, hogy tudod-e, hogy így van, hanem az, hogy felvállalod azt, hogy biztosan így van);
  • nagyon sajnálod, hogy ezt okoztad, hogy olyat tettél, ami ezt okozta (bármi is volt az, akár tudod, hogy mi volt az, akár nem tudod);
  • hogy ezt az okot a világban (ami ugye a tudatodban van) szeretnéd eltörölni;
  • megkéred a tudatodat, a teremtődet, a megvilágosodott lényedet, a bennső szellemedet, a tudatalattidat, az istenedet, a gondviselést, az agyadat, a programozódat, a terveződet, a bennső gyermeket - annak megfelelően, ahogy te erről gondolkodsz -, hogy törölje el ezt az okot és okozatot, hogy kaphass tőle - adhass magadnak! - egy tiszta lapot.
És ha ezt a hozzáállást magadévá teszed, akkor a Hoponoponó azt mondja, hogy önmagad tisztításával a világot is megtisztítod. Mindent és mindenkit, aki ebben a világban jelen van, és akivel vagy amivel valami-valamiért-valahogyan-valamikor történik! Tehát kapcsolatba lépsz a tiszta, megtisztult tudatosság eredeti állapotával.

És ha a tudatod megtisztul, a világ is megtisztul. Mivel semmi nincs a tudaton kívül!

Misztikus és hihetetlen? Lehet. Ezért nem kell hinni benne. Viszont azzal, hogy ezt a hozzáállást a magadévá teszed és gyakorolni kezded, garantáltan javulni fog az életed minősége, mert problémamegoldóvá válsz a problémák elszenvedője helyett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha építő szándékkal teszed, szólj hozzá bátran a bejegyzéshez!