2017. március 20., hétfő

Húsvét és böjt közeleg

A rádióban hallgattam egy beszélgetés a böjtről, még tavalyelőtt. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense beszélt arról - vallási és gyakorlati összefüggésben -, hogy a katolikus böjt eredetileg heti három nap volt: hétfő, szerda, péntek. Ezeken a napokon a hívők nem ettek semmiféle sűrű ételt, inkább csak tiszta vizet ittak, hogy a szervezetük minden betegségtől megtisztulhasson. Minden héten! Ez segítette a szellemi és fizikai megtisztulást, a lelki és testi egészség megtartását. Ez segített egészségesnek maradni az embernek a modern orvostudomány megjelenése előtt. Ez tehát a böjt értelme, ez a böjt mibenléte!

Később az egyházi tagok ezt túl drasztikusnak, kényelmetlennek minősítették, ezért módosítottak a hagyományon, és kihirdették, hogy a böjtöt egy évben egyetlen alkalommal, egyetlen pénteki napon elég megtartani. Azaz évi 156 alkalom helyett évi 1 alkalommal.

Valamint a böjt mibenlétén is enyhítettek: a böjt immár nem az étkezés nélküli, sok folyadékbevitellel megtartott tisztulás folyamata: csupán a hús mellőzése, ami által mindenki annyit ehet, amennyit akar, kipukkadásig, akár a húsnál egészségtelenebb élelmiszereket és ételeket is. Tehát az új szabályok szerint tisztulásról már szó sem lehet, inkább egy dogmatikus szokásról lehet beszélni.Ez persze nem probléma - gondolhatnánk -, hiszen létezik a modern orvostudomány, ahol már nem kell felelősséget vállalnunk az egészségünkért, hanem azt mondhatjuk, hogy bevesszük a megfelelő gyógyszert, vagy elmegyünk az orvoshoz, és átadjuk az ő kezébe a felelősséget, hogy meggyógyítson vagy egészségben tartson minket!

De valóban így van? Tényleg az ő felelőssége?

Manapság döntés kérdése, hogy a böjtöt, a szellemi és fizikai megtisztulást, a lelki és testi egészség megtartását tartjuk-e szem előtt, vagy valami mást, ami ugyan nem böjt, de miért ne nevezzük böjtnek: az érzékeink hizlalását, az önigazolást, hogy de hiszen böjtöltünk: egy napig nem ettünk húst!

Tegyen hát mindenki úgy, ahogy jónak gondolja, szíve szerint. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha építő szándékkal teszed, szólj hozzá bátran a bejegyzéshez!