2016. január 22., péntek

Magyarul a karmáról


A karma fogalma nagyon sokszor egy félreértett fogalom, gyakran félremagyarázzák a különböző vallásos vagy ezoterikus tanítók és tanok.

Az emberek többsége azt hiszi, mindenféle innen-onnan hallott információk alapján, hogy karma az előző életünkben elkövetett vagy elszenvedett cselekedeteknek és történéseknek az ebben az életünkben megjelenő és ezt az életünket meghatározó következménye.

Holott a karma egyszerűen annyit jelent: cselekedet, vagy másképpen ok és okozat.

Ha valaki nem vallásos vagy istenhívő, vagy nem hisz a keleti vallásokban és a lélekvándorlásban, az könnyen elutasítja a karmát, mint hitével össze nem egyeztethetőt. Sok hívő számára például a karma emlegetése szinte felér egy istenkáromlással.

Kevesen tudják, hogy ha a karmáról beszélünk, nem egy távol-keleti fogalomról van szó, hanem valójában egy minden kultúrában és a logikus emberi gondolkodásban világszerte ismert természeti törvényről. A magyar hagyományban például az alábbi "fordításait" ismerhetjük ennek a fogalomnak, akkor is, ha például nem vagyunk vallásosak vagy kelet-hívők vagy ezoterikus guruk:
  • Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát.
  • Ki mint vet, úgy arat.
  • Ki-ki a maga szerencséjének a kovácsa.
  • Amilyen az adjonisten, olyan lesz a fogadjisten.

Érdemes tehát a karmának figyelmet szentelni, hogy megélhessük azt, hogy a cselekedeteinkért és azok következményeiért mi magunk felelünk, és így mi magunk határozhatjuk meg alapvetően az életünk kimenetelét.

Ez az egy dolog dönti el, hogy az életünknek az elszenvedői vagy a kézben tartói vagyunk. Akár materiális, akár hívő, akár ezoterikus szemléletűek vagyunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha építő szándékkal teszed, szólj hozzá bátran a bejegyzéshez!