2015. december 8., kedd

A Hahota Jóga alapítója

"A Hahota Jóga megváltoztatta a személyiségemet. Azelőtt indulatos voltam, és könnyen fel lehetett bosszantani. Ezzel szemben most nyugodt vagyok, és az élet minden percét élvezem!"

(Dr. Madan Kataria)

Dr. Madan Kataria és Madhuri Kataria
 
A Hahotaklub-mozgalom Dr. Madan Kataria indiai orvos nevéhez fűződik, aki 1995-ben hívta össze az első nevetős társaságot, legelőször öt fővel (köztük volt a felesége és pár rokona). A Hahota Jóga módszere azóta már több mint 70 országban gyökeret eresztett, több mint 6000 hahota klub formájában. Célja mindenhol a testi és lelki egészség megőrzése - és visszaszerzése.

Madan Lal Kataria hivatásos orvosként kezdett foglalkozni a nevetés egészségmegőrző és gyógyító hatásaival, majd egy nemzetközi mozgalom létrehozója és vezéralakja lett, mellyel a legkülönfélébb fizikai és lelki betegségekből való gyógyulás elősegítésére tette fel az életét, önkéntes nevetés-vezetők ezreinek segítségével. A londoni The Times a Kacagó Guru nevet adományozta neki. 

A nevetés, mint gyógyító erő, más orvosok fantáziáját is beindította. Dr. Patch Adams például a betegeit mindig megnevettette, merrt - filozófiája szerint - a nevetés kiegészíti az orvosi kezelést, és hatékonyabb eredményt lehet elérni a kacagással segített gyógyítási folyamatok által. Ma már a saját kórházában alkalmazza ezt a terápiát.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha építő szándékkal teszed, szólj hozzá bátran a bejegyzéshez!