2015. október 4., vasárnap

Szülők és gyermekek

Az ovis és kisiskolás gyerekeknek szabad játékra van szükségük, amelyet sok nevetés és futkározás mellett élnek meg, mindenféle tettetés és "feladatkiírás" nélkül. Ezekbe a játékos mindennapokba persze bele-belefér időnként egy felnőttes játék is, felnőttekkel együtt játszva, hogy ezt is megtapasztalják, és megismerjék általa, hogy hogyan játszanak a felnőttek.

Pozitív tapasztalatom van azzal kapcsolatban, hogy ha felnőtteknek szóló, azaz "normál" Hahota Klubot tartunk, ott bőven van helye néhány gyereknek is, akik szívesen kezdenek bele egy felnőttes játékba - a szüleikkel együtt.

A gyerekek szívesen részt vesznek olyan feladatokban, ahol a felnőttek - valójában a szüleik - felszabadultan játszanak egymással, és ahol ezek a szülők játékosan "fegyelmezett" és mégis szabad viselkedése követendő mintát mutat számukra. Ez azt jelenti, hogy mindig elmondom: csak én beszélek, és Ti csak a nevetéssel kommunikáltok.Szülők és gyerekek

Nagyszerű élmény gyerekeknek és szüleiknek együtt Hahota Jógázni! Mint ahogyan nagyszerű élmény, ha a szülő lefekszik a gyermekével a szőnyegre, és együtt hemperegnek vagy együtt építenek sátrat a nagypárnákból.

  • A játszótéren van egy apuka, aki minden egyes alkalommal egy pillanatra sem felnézve a mobiltelefonjába temetkezik. Közben fel sem tűnik neki, mikor a kislánya valamit mutatni szeretne neki. Mégcsak azt sem mondanám, hogy a kislányát fotózgatja, hanem valószínűleg a közösségi oldalon éppen a magánéletét éli - és ennek nem része a kislánya. A kislánya velünk játszik, mert mi odafigyelünk rá.

Szerintem minden Hahota-foglalkozáson ott kell lenni a szülő támogató jelenlétének, részvételének. Képzeljük csak el, hogy ha nincs ott a szülő, utólag milyen kritikával élhetne a gyermek felé az ismerethiány miatt. Ezért is nem tartok "tisztán" gyerekcsoportnak Hahota Jógát.

Szülők és gyerekek együtt - azt viszont igen! Tökéletes felállás! 

Viszont akkor is olyan gyermekről van szó, akinek a szülei értik és lelkesek a Hahota Jóga irányában. Nagyon fontos az a támogató jelenlét és részvétel, amit a szülőtől elvárhat a saját gyermeke, és nagyon fontos, hogy a közös játék a legépítőbb tevékenység a gyermek - és a szülő! - számára. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha építő szándékkal teszed, szólj hozzá bátran a bejegyzéshez!