2015. október 10., szombat

Az OM-ot lecseréltük a HO HO HA HA HA mantrára

Nem tudod megérinteni a lábujjadat? Na és?? De nevetni gyerekkorod óta tudsz, nem igaz? A tradicionális indiai jógamódszerektől eltérően, melyek a test és a lélegzet összekapcsolásával dolgoznak, a Hahota Jóga nem törekszik arra, hogy a karodat a hátadra csavard, és ott még a kezeidet is összekulcsold. A Hahota Jóga csupán arra tanít, hogy érezd jól magad, ahogyan vagy, és hogy légy boldog, a jelenlegi lehetőségeid szerint.

Ez talán a jóga legegyszerűbb formája: ha nem tudod elcsavarni a törzsedet, vagy nem tudsz földig hajolni, akkor is tuti, hogy a mi gyakorlatainkat meg tudod csinálni. A jógából eredő mély légzőgyakorlatok, a nyújtások és a nevetőgyakorlatok pedig a gyermeki játékosságot ápolják a lelkedben, így a jógának olyan formája ez, amely nem másra, mint az "életrevalóságra" nevel!

  • Az egész módszer azon alapul, hogy a tudatunk és a testünk nem képes különbséget tenni a komikum által kiváltott, "természetes" nevetés, és a szándékos, "tettetett" nevetés között. Egyszerűen, eljátsszuk a nevetést - vagyis szimulálunk, hogy stimuláljunk! Létrehozzuk a mozgás örömét, hogy megteremtsük vele a biokémiai öröm-folyamatokat.

Az emberek eljönnek hozzánk, mert a gyakorlatainkat el tudják végezni, s a végén még jobban is érzik magukat tőlük. Lehet, hogy nem adják le az úszógumijukat, de elveszítik azt az önostorozó gondolatot, hogy kövérek, és talán meg is tanulják szeretni önmagukat.
A gyakorlatok nagyon egyszerűek, "együgyűek", hogy a lelkünkig hatolhassanak. A foglalkozás pedig 20-40 perces, hogy az "áthangolódást" és a  feltöltődést elérjük, de sose csapjon át a gyakorlat a kifulladásba.

  • Az egyik alapgyakorlatban a résztvevők azt az utasítást kapják, hogy ismételjék folyamatosan a HO HO HA HA HA rigmust, miközben tapsolnak a nyitott tenyerükkel, s elképzelik, hogy örömükben ugranak egy nagyot. Annak, hogy az OM helyett a HO HO HA HA HA hangzik el a foglalkozásainkon, fontos oka az, hogy a nevetés nem köthető kizárólagos világnézethez vagy valláshoz, így nem akarunk hindik, kínaiak vagy bármilyenek lenni, egyszerűen nevetni szeretnénk! És a HO HO HA HA HA bárkinek a személyes hitével vagy vallásával összefér!

Láthatod, hogy nem az a cél, hogy jó alaposan megdolgoztassuk az izomzatunkat, hanem az, hogy egy kis időre kiiktassuk a kritikus gondolkodásmódot az agyunkból!

A másik cél pedig az, hogy érdekektől mentes kapcsolat jöjjön létre a játék résztvevői között.

A Hahota Jóga egy célzott eszköz ezeknek az eredményeknek a megteremtéséhez. A tradicionális hatha jóga órán a figyelmünk főleg a légzésen van, míg a Hahota Jóga klubban a figyelem középpontja a "dristi", vagyis a tekintet, ami a másik ember tekintetével találkozik.
A Centers for Disease Control szerint a nevetés erősíti az immunrendszert és csökkenti a vérnyomást, és napi 10-15 perc gyakorlás 10-40 kalóriát éget el.

Vagyis a kacagás nem más, mint belső kocogás!

A pszichológia szerint ahhoz, hogy az ember tiszta önbecsüléssel rendelkezhessen, három dologra szüksége van: önállóságra, hozzáértésre és kapcsolatokra. Az az ember, akinek még nehéz elvégezni a tradicionális jógagyakorlatokat, sokkal nyugodtabbnak és kompetensebbnek érezheti magát egy Hahota Jóga órán, és könnyebben talál rokon lelkeket magának, mintha az elérhetetlen képességű jógik között kellene feszengenie.

Persze a nyitottság egyéb következményekkel is járhat, hiszen nem lehet úgy megnyitni a lelkünket, hogy csak bizonyos érzelmeknek engedünk teret. A nevetés és a könnyek együtt járnak, s minél többet nevetünk, talán annál könnyebben fogunk végre sírni is.

"És a bennünk élő gyermeki lelkünk újra megtaníthat minket sírni és nevetni."

A legközelebbi Hahota Klubunk időpontját és helyszínét itt találod!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha építő szándékkal teszed, szólj hozzá bátran a bejegyzéshez!