2015. augusztus 17., hétfő

Példaképek - Patch Adams

Patch Adams - eredeti, azaz hivatalos nevén: Hunter Doherty Adams - személyét talán egyre kevesebb embernek kell bemutatnom, hiszen világszerte milliók ismerik őt és a történetét. Ha máshonnan nem, akkor Robin Williams nagysikerű filmjéből, hiszen ő alakította nagyon mókásan és egyben megrázóan Patch Adams személyét az ikonikus jellegű filmben.

Orvos, társadalmi aktivista, bohóc és író, akit a hivatástudata olyan területre irányított, amit az orvosi társadalom már régen elfelejtett és száműzött az egészségügyi tevékenységből.

Orvosi diplomáját 1971-ben szerezte meg a Virginia Nemzetközösségi Egyetemen. Az 1960-as évek végén az egyik legközelebbi barátját és kollégáját meggyilkolták, miközben a munkáját végezve igyekezett segíteni a rászorulókon. Az ekkor még Hunter-ként ismert Adams meg volt győződve arról, hogy szoros kapcsolat van az ember környezete és az általa megélt jólét között, s mélyen hitt benne, hogy az egyes emberek egészsége nem választható külön a család, a közösség és a világ egészségétől.

Patch Adams (forrás: www.artinmovimento.com)


"Az érzelmi kötődés elkerülhetetlen, minden ember hatással van a másikra. Ne engedjétek magatokat elérzésteleníteni az élet csodáival szemben! Mindig az emberi test dicsőségének áhítatában éljetek! Higgyétek el, hogy ez a lényeg, nem pedig a címek hajhászása, mert a cím egyáltalán nem minősíti az embert!"

Annak érdekében, hogy a Hippokratészi elvek mentén gyógyíthassa a rászorultakat, kollégáival - 1971-ben - megalapította a Gesundheit! Intézetet, azzal a céllal, hogy megreformálják az egészségügyi ellátást. Az intézetben az egészségügyi ellátás a mai napig ingyenes, mindenféle gyógyító művészetet szívesen fogadnak, a betegeket barátként kezelik, s a betegek ottlétét a bizalom, a vidámság és a szeretet hatja át. Az első tizenkét év alatt 15 000 beteget kezeltek ebben az intézetben, mely nap mint nap anyagi támogatásért küzd. Az intézet saját elmondása szerint az egészségügyet a világban a kapzsiság és a versengés jellemzi, amit ők szeretnének átalakítani, és így nagylelkűvé, együttérzővé tenni.

Az intézet legfőbb célja az, hogy a hagyományos kórházi ellátásba integrálja az alternatív gyógymódokat. Az ellátás része az integrált gyógyítás, amelyekben fontos szerepet kapnak az előadó-művészetek, a kézművesség, a természet szerepe, a földművelés és más szabadidős tevékenységek.

Az intézet állandó és elsődleges küldetése a humanitárius bohóckodás elképzelése, a bohócdoktor fogalmának megteremtése, és a tevékenység terjesztése. Az intézetben és a praxis során a munkatársak az egészségügyi kezelés alapvető módszereként használják a nevetést!

A Patch Adamsről szóló korábbi bejegyzésemet ezen a linken éred el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha építő szándékkal teszed, szólj hozzá bátran a bejegyzéshez!