2015. augusztus 10., hétfő

Példaképeim - Yesudian

Selvarajan Yesudian - illetve ahogy ő maga az aláírásában használta: Selva Raja Yesudian - 1916. február 25-én született Indiában, Madrász államban. Indiai származású, hívő keresztény családból származó jógatanítóként és íróként ismerte őt meg a magyar nép és a nagyvilág.

Egy jómódú Dél-Indiai családból származó fiatalemberként, 1937-ben érkezett Magyarországra, hogy felsőfokú orvosi tanulmányait egy magyarországi egyetemen végezze el. Az egyetemi évei alatt tökéletesen megtanult magyarul, így 1941-ben itt, méghozzá magyar nyelven jelentette meg a Sport és jóga című könyvét, mely a jógairodalom egyik első nyugati ismeretterjesztő művének számított.Yesudian tudása és személye több ismert ember figyelmét felkeltette, aminek hatására, 1941-ben, Haich Erzsébet budapesti műtermében, megalapították Európa első jógaiskoláját.

Az általa Indiából elhozott jóga a keresztény hiten és az indiai egészségmegőrző hagyományon alapult, így a nyugati világ első jóga-próbálkozásai még szinte nem is ismerték a tradícionális keleti hitvilágokat, ellenben jelentősebb mélységben megismerkedhettek a kereszténység tanításaival.

1948-ban Yesudian, Haich Erzsébettel együtt, elhagyta az országot. Előtte névházasságot kötöttek, mert külföldi bevándrolóként csak ezen a módon tudott elmenekülni Magyarországról. Svájcban telepedtek le, ahol Erzsébettel több városban is jógaiskolát alapítottak, és minden évben nemzetközi tábort is tartottak az érdeklődők és gyakorlók számára.

Az ezt követő évek során számos közös publikációjuk és könyvük jelent meg, illetve külön-külön is hatalmas ismertségre tettek szert Európában. Haich Erzsébet spirituális tanítóként vált egyre ismertebbé - Yesudian is őt tartotta valódi mesterének -, Selvarajan Yesudian pedig az első valódi jógamesterként, aki a nyugati ember tanítására vállalkozott.

Yesudian élete végéig, 1998-ig tanított a zürichi jógaiskolájában, megvalósítva azt az életmódot, amit a jóga legmagasabb szintje nyújthat egy embernek: a számtalan divatos, elhízott, sok esetben anyagiassá váló jógamesterrel ellentétben idős koráig megőrizte testi és lelki erejét, egészségét, frissességét - és szerénységét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha építő szándékkal teszed, szólj hozzá bátran a bejegyzéshez!