2015. július 27., hétfő

És, terveztek még gyereket?

Nem tudom, mi okozhatta, hogy mára az emberek kíváncsisága olyannyira erőssé vált, hogy a gátak is ledőltni látszanak. Manapság már nem az a gyakori, hogy két ember elbeszélget egymással, és amikor már felengednek, akkor az életük bizalmasabb történéseit is elmondják egymásnak. Sokkal gyakoribbnak tűnik, hogy valaki direkt rákérdez olyan dolgokra egy találkozásnál - szinte bemelegítő csevegés nélkül -, ami nemhogy magánügy, de még intim pont is a megkérdezett életében.

- Na, és mikor mész férjhez?
- Na, és megnősültél már?

Vagy ami még meglepőbb:

- És terveztek még gyereket?

vagy

- Mikor lesz kistestvér?

Az ember ilyenkor zavarba jön, de válaszol valamit. És azt gondolja, hogy ha nem válaszolna, akkor a másik illetlennek tartaná. Miközben talán éppen a másik volt illetlen azzal, hogy egy intim kérdést tett fel egy embernek, anélkül, hogy engedélyt kért volna rá.

(time.com)


Nálam gyakori, hogy megkérdezik: - És, mikor lesz kistestvér?

Én a napokban egy ilyen kérdésre visszakérdeztem: - Miért kérdezed?

A válasz: - Ö, ö... Mert hogy lesz-e testvére a kislányodnak?

- Miért kérdezed?

- Ö, ö... Voltatok már nyaralni?

Az igazság az, hogy ez a típusú kérdés nem más, mint megszokás, mert hogy "ezt szoktátk kérdezni" manapság egymástól az emberek. Egyszerűen, jóindulatú kíváncsiságról van szó, ami arra utal, hogy az emberek oda akarnak figyelni egymásra, és ezzel barátkozni akarnak. Nincs benne rosszindulat és szemtelenség - vagy ha mégis, akkor is jobb nekünk, ha a jóindulatot tételezzük fel.

Persze jogom van nem válaszolni vagy kitérni a válasz alól. Én, a magam részéről nem tartom szégyellni valónak azt, hogy nincs kedvem mindenféle kérdésre válaszolni. És semmiképp sem kell szégyenkeznem emiatt a döntésem miatt!

Lehetséges válaszok: - Majd szólok időben. - Miért kérdezed? - Rég láttalak! Hogy vagy? végül - Ezt majd megbeszéljül máskor. Természetesen egy mosoly kíséretében mondjuk ezeket a válaszokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha építő szándékkal teszed, szólj hozzá bátran a bejegyzéshez!