2015. május 22., péntek

Egy üzenet a hitelességről

A hiteles előadókról tartottam egy beszédet a napokban, és ilyenkor mindig felmerül bennem az, hogy vajon engem hiteles előadónak tart-e a hallgatóságom.

De vajon mi tud a jó és hiteles előadó, amit mások nem? Pár gondolat a témából:

Nagyon jól ismeri a hallgatóságát. Az igazán jó előadó nem azon ügyködik, hogy hangzatos szavaival és lehengerlő kiállásával önmagát fényezze az előadás vagy foglalkozás alkalmával. Pontosan tudja, hogy ebben az esetben csak az a fontos, hogy mit kell hallania a közönségnek, és hogy ezt az üzenetet hogyan lehet úgy átadni, hogy el is jusson a hallgatósághoz. Ez nem feltétlenül ugyanaz, amit a közönség hallani akar. Éppen hogy arról van szó, amiről fontos, hogy tudjanak.

A jó előadó egyenes ember. Tudja, hogy ahhoz, hogy az üzenet hatékony legyen, igaznak kell lennie. Ha valamiről nem tud igazat mondani, akkor bevallja, hogy nincs a témáról hiteles információja, és inkább nem mond olyat, amit később ne tudna vállalni. Ha pedig mégis szükséges, akkor megígéri, hogy utána néz a dolgoknak, és visszatér a válasszal.

A jó előadók hiteles emberek. Amikor a hitelességre gondolunk, általában magas elvárásokat támasztunk mások felé. Hitelesnek tartjuk azt, aki soha nem változtatja meg a véleményét, akinek az élete példás, nem vált el, példás a házassága. Tudni kell azonban, hogy a hitelesség nem azonos az erkölcsi makulátlansággal.


Aki hiteles, az ha úgy érzi, a ruha teszi az embert, akkor úgy jelenik meg a közönség előtt. Ám ha neki fontosabb az öltözetnél a mondanivaló és önmaga felvállalása, mert ő ezzel az énjével vált sikeressé, akkor bátran felvállalja a tornacipőt és a kapucnis pulóvert. Tudja, hogy ez a fajta hitelessége őszintévé teszi az üzenetét.

Ha ennél mélyebben vizsgáljuk a kérdést, a hitelesség megjelenik akkor, amikor valakinek a szavai és a cselekedetei megfelelnek egymásnak. Vagy ahogyan azt a nálam bölcsebbek megfogalmazták:

"A hitelességed azon múlik, hogy mekkora az összhang a tetteid, a szavaid és a tényleges tulajdonságaid között."

És a személyes mottóm is ezt jelenti számomra: "Légy önmagad, mindenki más már foglalt."

Számomra az is a hitelességet erősíti, ha az ember nem tesz ígéreteket. Sohasem lehet tudni ugyanis, hogy képes lesz-e betartani, amit ígért. Akár a képességei, akár a lehetőségei miatt.

Én igyekszem nem ígérni olyat, amit nem tudnék megtenni. Ha pedig megígértem és mégsem sikerült megtennem, akkor képes vagyok ezt beismerni.

Olyan is történt már, hogy ígéretem ellenére nem tettem meg valamit, mert az újabb információk birtokában már másképp láttam a dolgot, és tudtam, hogy mégsem lett volna helyes megtennem. Igen, kifogásolták, mert így "nem vagyok hiteles" ember a számukra. Én pedig azt mondtam: ne haragudj, meggondoltam magam, hiba lett volna megtennem, mert rosszat tettem volna vele. Számomra inkább ez jelenti a hitelességet.

Egy utolsó idézet, a forrását sajnos nem ismerem: "Ígérj kevesebbet, teljesíts többet."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha építő szándékkal teszed, szólj hozzá bátran a bejegyzéshez!