2015. május 7., csütörtök

Bakancslista

Egy általam amúgy kedvelt internetes portálon olvastam egy cikket, ami a következőről szólt: "Az életed bakancslistája", azaz "Minden, amit el kell mondanod és amit meg kell kérdezned!"

A cikk felszólít nyolc teendőre, amit meg kell tennem.

Igen, valóban jó dolgokról ír ez a cikk, egyvalamit azonban nem vesz figyelembe.

Azt, hogy az életem bakancslistája nem azt jelenti, hogy egy internetes bulvárportál megmondja, hogy mit kell megtennem még az életemben.

Ez ugyanis nem egy bakancslista.

A bakancslista azt jelenti, hogy átgondolom, hogy az életem hátralévő részében melyek azok a dolgok, teendők, amelyeket mindenképpen el akarok végezni - attól függetlenül, hogy ezekről más mit gondol és mit mond. Ez az ÉN bakancslistám, ami NEM MÁSOK jóváhagyásától vagy rosszallásától függ!

(Jelenet a filmből)

Éppen meséltem a kollégáimnak, hogy "hétvégén adták a tévében a Bakancslista című filmet, és milyen jó kis film - pedig, amikor moziban láttam, elsőre limonádénak tűnt."

Erre rosszallóan rámszóltak: "Ez egyáltalán nem egy limonádé film." Sajnos, gyakran ennyire nem figyelnek az emberek arra, hogy ki mit mond. Vagy arra figyelnek, hogy mások egy-egy szavába belekössenek, s nem hallják meg az egész mondatot. A kollégáim között legalábbis ez a jelenet mindennapos.

Szóval, ez a bakancslista dolog nem arra való, hogy majd egyszer, ha eseteg haldokolni fogunk, előveszünk egy füzetet és összeírjuk a magunk listáját. Ez arról szól, hogy az életünkből hátra van még 10-20-30-40-50-60 év, ami alatt azokat a dolgokat, amelyek igazi értéket jelentenek a számunkra, érdemes megtenni. Mert jó lesz érezni, hogy ÉLTÜNK, jó lesz mesélni róluk az unokáknak, és jó lesz - valóban - úgy meghalni is, hogy tudjuk, szintén, hogy igazán ÉLTÜNK.

Én még nem írtam bakancslistát, de most megteszem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha építő szándékkal teszed, szólj hozzá bátran a bejegyzéshez!