2015. április 22., szerda

Kávé nélkül nincs üzlet!

Az imént olvastam egy cikket arról, hogy egy csésze kávé hogyan járul hozzá az üzleti kapcsolatok építéséhez. Személy szerint én abban hiszek, hogy egy csésze kávé vagy tea bármilyen kapcsolat építéséhez hozzájárulhat, akkor is, ha arra éppen nem üzleti érdekből hívjuk meg egy ismerősünket.

Természetesen találkoztam már olyan emberrel - üzletemberrel -, aki véletlenül sem ült le olyan valakivel együtt kávézni vagy ebédelni, akitől nem remélt cserébe valamilyen üzleti előnyt. Van ilyen, elfogadom.

Nem vagyunk egyformák, és nem is kell egyformának lennünk.

Sőt, én azt mondom, hogy jobban szeretek különbözni. Akár ebben a kávézós sztoriban is. (Hogy is mondják? "Különbözöm, tehát vagyok...?")Én egyszerűen ezért szeretek meghívni bárkit is egy kávére vagy teára, mert szeretek emberekkel beszélgetni, és mert tudom, hogy sokaknak jól esik - köztük nekem is - kiszakadni negyed órára a mókuskerékből. És ezek a beszélgetések többnyire kötetlenek, nem feltétlenül van intellektuális tartalmuk, de nem is ez a céljuk. Ezek nem üzleti tárgyalások. Ezek a rövid öszejövetelek arra szolgálnak, hogy egymást kicsit levegővételhez juttassuk, és kifejezzük az egymás iránt tanúsított figyelmünket. Akár a munka közben, akár a magánéletben, amikor például az utcán összefutunk egy régen - vagy gyakran! - látott ismerőssel.

"Egy csésze kávé nem csak felfrissít. Segíti a koncentrálást, de imázst épít, oldottabbá teheti a hangulatot és elindíthat egy fontos beszélgetést." (Piac&Profit)

Egy jó minőségű kávé vagy tea felszolgálásával egyben tiszteletemet tehetem egy ismerősöm - vagy kollégám - felé, és azt is üzenem neki, hogy számomra fontos a minőség, és én úgy érzem, hogy ez a minőség jár neki is - a részemről legalább. És ha az a kávé tényeg finom volt, és kedves volt a felszolgálás is, akkor egy néhány napra - vagy tovább is - szóló maradandó, pozitív benyomással gazdagodik minden fél. És jó érzés úgy kávézni valakivel, hogy nem az üzleti előny jár a fejünkben.

Amúgy pedig kávé nélkül is van üzlet, tapasztalatokkal tudnám cáfolni az említett cikk címét (amit egy pénzügyi portálon egy kávéforgalmazó cég szakembere írt - persze az ő szempontjából biztosan igaza van).

;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha építő szándékkal teszed, szólj hozzá bátran a bejegyzéshez!