2015. április 27., hétfő

A vélemény mindig előítélet

Sokszor látom azt, hogy internetes oldalakon - számomra többnyire a webshopokban szembetűnő ez - a különböző termékekről az üzemeltetők véleményeket kérnek, amit az adott termékhez hozzá lehet fűzni. Ma reggel egy bizonyos terméket keresgéltem az interneten, és így tűnt fel, hogy a világ tele van véleményekkel.
Igen ám, de mire megyek én, mint vásárló, valakinek a véleményével?

Milyen információt ad nekem az adott termékről az, ha elolvasom, hogy valaki mit gondol, mit vél róla? Kapok valamilyen információt? Természetesen, igen: hallomásokat, pletykákat, előítéleteket.

Akkor örülnék igazán, ha nem véleményeket kérnének a fogyasztóktól, hanem tapasztalatokat.

Mert azzal már tényleges támpontot tudnának adni a vásárlásomhoz. Sajnos, a véleménnyel lehet, hogy elijesztenek, pedig ha valaki olyan írna oda, aki a tapasztalatát osztja meg velem, akkor éppen hogy lelkessé tehetne! Internetes oldalak százai vannak tele véleményekkel, amelyek többsége a tapasztalatom szerint - megalapozatlan. Mert ha megalapozott lenne, az már ismeret lenne, nem vélemény.

Mert a vélemény mindig előítélet.

Valamiről valamit vélek. Nincs elegendő tapasztalatom arról a valamiről, ezért csak gondolok róla valamit, egy előzetes ítéletet fogalmazok meg magamnak - vagy másoknak - erről, és ezt információként továbbadom.

És az emberek sokszor egymásról is így gondolkodnak.

Nem ismerik egymást, és sajnos sokszor nem is szándékoznak megismerni a másikat. Hoznak egy előzetes belső ítéletet, és bizonyos személyiséggel felruházzák a másik embert, miközben nem tudják, hogy az valójában milyen tulajdonságokkal, vagy sokkal inkább állandó vagy aktuális viselkedési formákkal rendelkezik.

Mennyivel jobb lenne, ha nem várnánk el egymástól, hogy a másik bárhogyan is viselkedjen!

Ha elfogadnánk, hogy ő olyan, amilyen, s neki igenis oka és joga van arra, hogy olyan, amilyen! S ha bármit is szeretnénk róla gondolni - vagy sokkal inkább mondani, továbbadni -, akkor vennénk a fáradságot, és megismernénk őt!

Igen, az emberek szeretnek hinni dolgokban - erre is lehet ügyesen építeni -, és szeretnek minél több hitelvet kialakítani a körülöttük lévő világról. Így az emberekről is. Sokkal érdekesebbnek tartják a pletykákat és az elképzeléseket, mint a valóságot.

Pedig - közhely is lehetne - a valóság sokszor sokkal érdekesebb.

Hagyjuk tehát a véleményeket, és keressünk helyettük ismereteket. Előrébb viszi az életünket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha építő szándékkal teszed, szólj hozzá bátran a bejegyzéshez!