2014. december 31., szerda

BÚÉK

Szórakozásból és kíváncsiságból megnéztem kétszáz facebook-bejegyzést, ami a mindenféle megosztások alatt olvasható. Száznyolcvannégy esetben nem tudtak helyesen írni azok, akik beírták őket. És nem kicsi, véletlenszerű hibákról van szó, hanem teljes zűrzavarról: vesszők, ékezetek hiánya, szavak nem-ismerése, kusza szórend, az érthetőség zavarossága, a fogalmazás hibái. Egyre gyakoribb, hogy valaki egyáltalán nem használ vesszőt, nem tagolja a mondanivalóját, még a hosszabb mondataiban sem.

(Ismerős a következő, történelmi jelentőségű mondat? A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem.)

Minél több fiatal gyerek olvasgatja ezeket a bejegyzéseket, sajnos annál inkább romlik a helyesírásuk, és így a gondolkodásuk, a kultúráltságuk is. Közben pedig rászoknak a félmondatos, odavetett, meg nem fogalmazott, igényességre keveset adó kommunikációra. Tegnap hallottam az utcán, hogy egy fölnőtt így köszönt el szilveszter alkalmából egy ismerősétől: Szia! Boldogat!

Ezzel szemben, ha inkább könyveket olvasnának a srácok, az tényleg építené a helyesírást - persze még így sem teljesen mindegy, hogy kitől olvasnak :o) És nem véletlenül van szó könyvekről: az internetes "újságírás" vagy a televíziós hírolvasás ugyanezektől a hibáktól hemzseg, amit soroltam, írásban és szóbeli közlésben egyaránt. Bizony, nem váltja ki az irodalmat.

A helyesírás pedig az önmagunkkal szembeni igényesség egyik alapvető kiindulópontja! Érdemes rá áldozni. Ha csak az önbecsülésünk nő meg tőle, már megérte :o)

Mindenesetre, aki szeretné ezt megszívlelni, kérem, tegye meg; a többiek pedig nevessenek rajta azzal, hogy Mit okoskodik ez a fazon...?

Remélem, az új év mindenkinek sokkal boldogabb lesz, mint az idei, sőt, egyre boldogabb! BÚÉK, boldog új évet kívánok Nektek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha építő szándékkal teszed, szólj hozzá bátran a bejegyzéshez!