2014. október 4., szombat

A nevetés terápia-jellegű hatásai

Ha nem jutunk hozzá megfelelő mennyiségű zöldséghez és gyümölcshöz, könnyen vitaminhiány alakulhat ki a szervezetünkben. Ilyen esetben jól jönnek a táplálékkiegészítők, amikkel pótolhatjuk a hiányzó vitamin-mennyiséget. De vajon hogyan pótolhatjuk a hiányzó vidámságot? Nyilván nevetéssel, de ez azért nem olyan egyszerű dolog. Az ember szívből akkor nevet, ha van oka rá. Nehéz elképzelni, hogy na most akkor nevessünk felkiáltással rávehetnénk magunkat az örömködésre, pedig a Hahota Jóga módszere valami ilyesmiről szól.


Mi az, amit mindenki megtehet?

Először is, mi magunk tehetünk azért, hogy jobb legyen a közérzetünk, mégpedig úgy, hogy lemondunk az állandó borúlátásról. Vannak persze pillanatok, amikor szomorúak vagyunk, vagy jogosan vagyunk dühösek valakire vagy valamire, de a lényeg az, hogy ez az érzés ne uralkodjon el rajtunk, ne ez határozzon meg minket. A Hahota Jóga abban segíthet nekünk, hogy mindennapi gyakorlatunkká teszi a nevetést, ami akkor is bevethető, amikor a külső körülmények nem ezt váltanák ki belőlünk.

A célunk például az lehet a gyakorlatokkal, hogy megőrizzük vagy helyreállítsuk az életkedvünket és az egészségünket. Csoportban végezve a gyakorlatokat, közösen, másokkal együtt nevetni mindig jobb, mint egyedül. Ilyenkor olyan szituációs gyakorlatokat használunk, amelyek kiváltják belőlünk a spontán nevetést, ami csakhamar természetes nevetéssé alakul.

Miért jó a nevetés-jóga alkalmazása a hétköznapokban?

A legfontosabb oka az, hogy örömet okoz. Ennyire egyszerű. Nevetni még akkor is jó, ha fáj, ha valaki annyira nevet, hogy már szusszal sem bírja tovább. Az öröm pedig oldja a feszültséget, s amíg nevetünk, megfeledkezhetünk a stresszről és az idegességről, ami a rendszeres nevetés hatására el is tűnhet az életünkből. A nevetés elősegíti a derűs gondolkodást is, amikor a nehézségekben is képesek vagyunk megkeresni a lehetőségeket, s mivel a nevetés ragadós, kicsi az esélye, hogy míg mások nevetnek körülötted, te letörten búslakodsz vagy morogsz a gondjaid felett. A Hahota Jóga a feltétel nélküli nevetésről szól, így ha belejössz a gyakorlásba, egy idő után már lényegében a semmin is lehet nevetni. A kacagás fájdalomcsillapító hatású, szóval ha krónikus fájdalmaid vannak, a csoportos nevetőgyakorlatok hatékonyan enyhíthetik a kínokat.

Talán a legfontosabb érv a nevető-gyakorlatok mellett mégis az, hogy a nevetés vonzóbbá tesz. Ezt valószínűleg nem nehéz elhinni, hiszen biztosan te is érezted már, hogy vidáman sokkal jobban vonzod az embereket, mint ha morcos, lehangolt, életunt, nyúzott képet vágsz. A nevetés szebbé tesz, megmozgatja és megtornáztatja az arcizmokat, s az arcról nehéz "csak úgy" letörölni az őszinte mosoly nyomatit, hiszen azok a lélek szépségéből erednek, akkor is, amikor a külső körülmények mást akarnak rá festeni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha építő szándékkal teszed, szólj hozzá bátran a bejegyzéshez!