2015. március 13., péntek

Röhögj most, mert sokára fogják oktatni, hogyan kell!

"Ha a mosoly valóban a kínokból fakad, akkor valószínűleg gyógyító hatással van ránk, hisz így védekezhetünk a fájó dolgok ellen."

Lehet természetesen minden különösebb ok nélkül is nevetni, nem kell feltétlenül komikus helyzetekbe kerülni, vagy viccet hallani hozzá. Sőt, ahogy az a Hahota Jóga esetében már ismert, a "mímelt" nevetés legalább olyan jó hatású az egészségünkre és a kedélyállapotunkra nézve, mint a komikus helyzetek által kiváltott, "természetes" nevetés.

A szakértők és tudósok a világ különböző egyetemein, egyaránt arra a felismerésre jutottak, hogy a szándékos nevetés ugyanolyan egészséges hatású, mint a természetes nevetés. Ráadásul ők úgy vélik, hogy a nevetésre még akkor is szükség lehet, ha szándékos, mert végül "igazi" hahotázásba csaphat át.

"A nevetés olyan, mint a szex: hatalmas különbség, hogy az ember csak nézi, vagy műveli is. Kívülről nézve furcsának tűnhet, de belülről igazán csodálatos." – mondja Eckart von Hirschhausen, német orvos, kutató. "Az élete során az ember elfelejt nevetni. A gyerekek még naponta négyszáz alkalommal kacagnak, a felnőttek azonban csak nagyjából hússzor, a halottak pedig már egyszer sem. A tendencia tehát egyértelműnek látszik: aki nevet, annak több ideje van hátra az életéből."

Sok-sok nevetés-tanórát kellene bevezetni ahhoz, hogy a magyarok egy igazán vidám néppé váljanak, és megfeledkezzenek a legendásnak mondott negatív hozzáállásukról. Ha ügyesen próbálkozik az ember, egyedül is menni fog a nevetés, erre vannak módszerek a Hahota Jógában is. Egyszer csak bekövetkezik az a mágikus fordulat, amikor a kacagás igazivá válik. Többek szerint már az iskolában is tanítani kellene a jókedvet, a nevetést és a pozitív hozzáállást, például a fegyelmezések, követelések, büntetések, feleltetések, osztályozások keltette bűntudat ellentételezéseként; de amíg erre várunk, legyünk autodidakták: gyakoroljunk a tükör előtt, vagy látogassunk meg egy Hahota-klubot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha építő szándékkal teszed, szólj hozzá bátran a bejegyzéshez!