2014. augusztus 16., szombat

Miben más a Hahota Jóga...?

A cím pontosabban megfogalmazva a következőképpen hangzik: Miben más a Hahota Jóga mint egy "sima" jóga óra?

Az úgynevezett "sima" jóga órán - amely amúgy egészen sokféle lehet - alapvetően ászanákkal dolgozik a gyakorló, és az ászanákon keresztül gyakorolja a légzés és a tudati összpontosítás, valamint a teljes jelenlét állapotának megvalósítását. A vallásos jógában ez az Istennel való egyesülésnek, az istenség szolgálatának az eszköze. Egy csöndes - vagy manapság egyre gyakrabban zenés - jógateremben, jógaöltözetben folyik a gyakorlás, jógamatracon állva-ülve-fekve, és elsősorban a befelé-fordulást, a befelé való figyelmet próbáljuk megvalósítani. Elme- és testgyakorlatokat végzünk, amelyek által egészséges testet - templomot - hozunk létre az egészséges lélek számára. Igen, ezt így is meg lehet fogalmazni, még ha túlzottan spirituálisan hangzik is :)

Vannak persze egyéb jógák is, pl. az úgynevezett bakti-jóga. A "bakti" szeretetet és odaadást jelent Isten és a Teremtés iránt, illetve minden élőlény és az egész természet tiszteletben tartását és megbecsülését is jelenti. A mesterek szerint a bakti-jóga útja biztosan, kerülők nélkül vezet a célhoz. Kérdés persze, hogy mi a cél, s ki miben hisz... Ez mindenképpen az istenhívő emberek jógája. Van egyébként keresztény jóga is, amely kevesebbek által ismert.

Vannak buddhista jógairányzatok is - ugye, a buddhizmus nem istenhit, illetve nem egy vallás -, amelyben szintén szerepel a meditáció jógája vagy a testgyakorlás általi megvalósítás jógája.Illetve fontos, hogy az egész életet, minden cselekedetet is lehet jógának felfogni, és azzal a fajta tudatossággal létezni a mindennapjainkban.

A Hahota Jóga során nem vagyunk csöndben, hanem nevetünk, szabadon és vidáman. Többnyire mozgásban vagyunk, de a normális hétköznapi öltözetünkben. Ha szabad térben vagyunk, akkor cipőben, vagy mezítláb a fűben hahotázunk, ha pedig egy teremben vagyunk, akkor lehetőség szerint levesszük a cipőt, és úgy áldozunk a vidámságnak. Nem befelé fordulunk, hanem egymás felé, az emberi kapcsolatok irányába.

A Hahota Jóga órán vidám nevető gyakorlatokat végzünk, légzőgyakorlatokkal és lazító, nyújtó gyakorlatokkal vegyítve, és igyekszünk szabadon bolondozni, mintha csak a gyermekeinkkel játszanánk, vagy gyermekként a társainkkal.

A hahota, a nevetés az egyik legnagyszerűbb, legolcsóbb, legkönnyebben hozzáférhető és legkézenfekvőbb aerob edzés, mely nagyon eredményes a stressz egészségkárosító hatásainak kivédésére. A betegségek megelőzésében, az izomlazításban, a stresszhormonok szintjének csökkentésében való hatása orvosilag régóta bizonyított. Támogatja az immunrendszert, segít az allergia és a fertőzések megelőzésében, sőt, a rákos sejtek elpusztításában is.

Maga a Hahota Jóga az alapító szándéka szerint mindig ingyenes, csupán ha bérelt teremben folyik a foglalkozás, akkor szokás a terembért összedobni, ami fejenként kb. 500-1000 forintot tesz ki.  további infók

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha építő szándékkal teszed, szólj hozzá bátran a bejegyzéshez!