2014. július 2., szerda

Ki a hősöd?

Mindenkinek lehet egy személyes hőse, akire valamiért különösen felnéz. És lehet több személyes hőse is, akikre szintúgy felnéz. És persze a hősökre nem kell egyformán felnézni.

Az életem során több olyan személlyel is találkozhattam, akire egyszer vagy mindekorra hősömként tekinthettem vagy tekinthetek a mai napig. Vannak köztük tanítók, zenészek, de akár "egyszerű", "hétköznapi" emberek is, akik valami olyan jellemzővel bírnak, hogy hősök lehetnek a számomra.

Két kedvenc hősömet elmítem meg itt, s nem szó szerinti értelemben vett spirituális tanítókra gondolok, mint az "elvárható" lenne. Nem Buddhát, Milarepát, Assisi Szent Ferencet, Benjamin Franklint vagy Robert Kiyosakit fogom írni, hanem Eric Claptont és George Harrisont.

Eric Claptont a gitártudása és előadásmódja, valamint a dalai miatt kedveltem meg, majd akkor kezdtem rá igazán felnézni, amikor felhagyott az önpusztító életmóddal, és a tehetségét, népszerűségét és vagyonát arra rendelte, hogy másokon segíten, akik hasonló cipőben járnak, mint amelyben azelőtt ő maga járt. Megváltozott a zenei stílusa is ezután, "érettebb", bölcsebb, nyugodtabb, szerethetőbb művésszé vált. Azelőtt "zenész-csillag", "előadóművész volt" volt, mára pedig ténylegesen művésszé vált.

George Harrison egy hasonló utat járt be, mikor a spiritualitás felé fordult, s elkezdte kereseni - majd megvalósítani - a "jóga" útját. Az úgynevezett istenhívő hinduizmusban, amit ő választott, a jóga az az eszköz, amellyel az ember közelebb kerülhet az általa elfogadott istenhez, és amely hozzásegítheti őt az istennel való egyesüléshez. A buddhizmus, amely nem követi a teremtő istenben való hitet, a jógában látja az utat a bölcsesség, a könyörületesség és a megértés, majd pedig az önmegvalósítás, s végül a "tökéletessé válás" megvalósítása felé. A nyugati kultúrákban is fontos utat jeent a gyakorlóknak a jóga, itt jellemzően nagyobb hangsúlyt fektetnek az egyéni eredményességre, s a jógát az önismeret fejlesztésére és a különböző életszemléletek egyesítésére használják.

Harrison egész élete és céljai megváltoztak a jóga által, és attól kezdve a művészetét is ennek a keresésnek a megvalósítására szentelte fel, pédát mutatva világszerte az emberek százezrei számára. Segélykoncertet szervezett Bangladesért, mert megtehette. Milliók kezdtek el gitározni tanulni Harrison hatására, s utolsó szavai is milliókhoz szóltak: "Szeressétek egymást."

A mai fiatalok számára nem biztos, hogy sokat mond ez a két név, gyakran tekintik hősüknek a külsőségeik miatt rajongást kiváltó fiatal énekeseket vagy sportolókat. Megvan a helye ennek a nézetnek is, és mindenkinek joga van hősöket választani. Azonban talán fontos az is, hogy ki-ki elgondolkodjon azon, hogy mit jelent számára a hőse, és mit ad számára a hőse iránti odaadás vagy rajongás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha építő szándékkal teszed, szólj hozzá bátran a bejegyzéshez!