2014. május 12., hétfő

Kedves Betegeink!

A fenti felirattal elsősorban gyógyszertárakban és orvosi rendelőkben találkozom, ezért is szúrt nekem szemet már régebben is, és most egy hete gondolkodtam el rajta, hogy miért is érzem furcsának.

Az orvosi rendelőbe azért mentem, mert a költözés után szerettem volna átjelentkezni az új körzeti (házi-) orvoshoz. És egyáltalán nem voltam beteg. Ezen kívül, ha beteg lennék, a nevem akkor is ugyanaz, attól én még nem leszek Kedves Beteg, vagy Beteg úr. Ha valaki féllábú - de nem beteg -, akkor őt sem úgy szólítnák, hogy Kedves Féllábú, vagy Féllábú úr...

Valahogyan furcsa ez a felirat, hiszen a Kedves Hölgyek, Urak mennyivel elegánsabb lenne, s még kreativitás sem kell hozzá! Az orvosok részéről egy picit több empátia szükséges, hogy szeretettel forduljanak a rájuk várakozó emberek felé, és a kliséken túllépve, kedvesen szólíts meg a pácienseiket, a türelmesen várakozó embereket. Mi kell ehhez? Én javasolnám a Nevető Jógát.

A gyógyszertárba azért megyek, hogy vitamint vegyek, vagy a családnak valami orvosságot (lehetne gyógyszernek is mondani, bár sok esetben inkább a vegy-szer a valódibb kifejezés). Ott én többnyire egyáltalán nem vagyok Kedves Beteg, ott Kedves Vásárlónk vagyok, vagy Kedves Vevőnk, és ebben a minőségemben jobban is érzem magamat. Még ha beteg lennék, akkor is szólíthatnának az elített módon, amivel máris csökkenthetnék a betegségtudatomat, és erősíenék azt, hogy egy vagyok a többi hétköznapi vásárló közül.

Dobjuk hát el a szemellenzőnket, és forduljunk az embertársaink felé úgy, mint Emberek felé!

"A kiváló orvost azt különbözteti meg a jó orvostól, hogy a kiváló orvos a gyógyításnál is jobban szereti az embereket."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha építő szándékkal teszed, szólj hozzá bátran a bejegyzéshez!