2014. április 27., vasárnap

Ne kell mindig dönteni

A döntéskényszerrel kapcsolatban vettem észre, hogy az emberek elvárják egymástól, hogy következetesen képviseljék a meghozott döntéseiket. Ha valamiféleképpen döntöttek, utána ne döntsenek másképpen, mert akkor nem lesznek következetesek.

Fontosabbnak tartják a következetességet, mint a józan gondolkodást.

Ha hoztam egy döntést, majd később úgy találtam - a tapasztalataim vagy a további ismereteim alapján -, hogy a döntést meg kellene változtatnom, hát miért ne tegyem meg? Egyszerű: mert akkor nem leszek következetes mások szemében.

És ha következetesen tartom magam ahhoz, hogy ha tévedtem, akkor azt korrigálom? Az vajon milrt nem fogadható el? Egyszerűen, a normáki miatt van így.

Ha megígérek valamit a jelenlegi tudásom alapján, azt akkor is be kell tartanom, ha később rájövök, hogy az ígéretemmel hibát okozok? Nem mondhatom azt vajon, hogy: elnézést, meggondoltam magam?

De igen, mondhatom, mert vagyok annyira intelligens, hogy a rossz döntéseimet újragondolhatom, és hozhatok helyette jó vagy jobb döntéseket. És ha mások erre azt mondják, hogy nem tartottam be a szavamat, mit tegyek? Én ezt elmagyaráznám nekik, az előző gondolatom szerint.

Az az igazság, hogy fontosabb a számomra, hogy jól döntsek, minthogy ragaszkodjam a hibás döntéseimhez. Aki intelligens, az megérti. Lesz, aki nem érti meg, neki személyes problémája lesz belőle.

Nem kell mindig dönteni, legtöbbször elég egyszerűen azt tenni, amit az eszünk és a szívünk diktál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha építő szándékkal teszed, szólj hozzá bátran a bejegyzéshez!