2014. április 17., csütörtök

Böjt

A böjt, eredeti jelentésében és lényegében nem más, mint tartózkodás az evéstől, vagy ivástól, vagy egyes nézetek szerint valamilyen egyéb, meghatározott tevékenységtől. Hallottam már a "szóböjt" kifejezést is.

A keleti hagyományokban egyaránt a fizikai test - és azon keresztül a "szellem" - megtisztításának eszköze, amit a vallások is fontosnak tartanak az önmegvalósítás útján.

A nagy vallásalapítók hangsúlyozták a böjt fontosságát, amely egy eszköze a világ jobb megértésének, érzékenyebbé tesz az "érző lényekkel" és konkrétan az embertársainkkal szemben, és erősíti az érzékeket. Azt tanították, hogy segítségével közelebb lehet a "feljebbvalóhoz" kerülni - aki lehet egy rajtunk kívül álló hatalom, vagy lehet a bennünk élő teljesség -, mivel nemcsak a test, hanem a lélek és a szellem is megtisztul. Az Ószövetségben például a böjt, a gyász kifejezésén túl, a bűnbánat és a megtérés egyik legőszintébb formája, amely többek között alázatra nevel. A források szerint Mózes, Jézus, Buddha, Mohamed, Zarathustra, Konfuciusz, Mahávíra is böjtölt. Mózes negyven napi teljes böjt után kapta kézhez a Tízparancsolatot, és az Esszénus Béke Evangélium az első könyvében (a Bibliábol ezt az evangéliumot kivették), Jézus szavaival, egy teljes kötetet szentel a böjtnek és táplálkozásnak.

A böjtöt manapság többnyire a vallásból ismerjük, ahol mára egyre távolabb vetették az eredeti jelentésétől. A katolikus egyház soraiban a mindennapi lakomázást beszüntetik, és a Húsvét előtti negyven napos böjt első és utolsó előtti napján csak háromszor esznek, és ezen a két napon és a péntekeken nem esznek húst. Húsnélküli lakomákat neveznek ekkor böjtnek.

Egy egészen másfajta nézőpont az úgynevezett "mormonoké". A mormonok böjtje jótékony szándékú, tehát amit megettek volna a böjti napokon, annak a teljes mindennapi értékét szétosztják a nélkülözők között, és ezeken a napokon ténylegesen is böjtölnek, nem esznek semmit.

Szinte minden hagyományban megtalálható a böjt, mint fontos eszköz a felsőbbrendűvel való kapcsolathoz, és ha úgy érezzük, hozzánk is közel áll akár alkalmasint, akár az mindennapok részeként, nézzünk jól körül, és ismerjünk meg minél több tanítást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha építő szándékkal teszed, szólj hozzá bátran a bejegyzéshez!