2014. március 8., szombat

Nem kis feladat

Az ember időnként hajlamos arra, hogy a fellegekben szárnyaljon, és úgy érezze, meg tudná váltani a világot - éppenséggel a jógán vagy a meditáción keresztül. Ám a világ megváltása is egy lépéssel kezdődik, önmagunk megismerésével, tökéletesítésével és fejlesztésével. Ezzel szembesülök magam is, mikor arra gondolok, éppen milyen nagyot léptem előre annak megértésében, "ahogy a dolgok vannak" - miközben azt is be kell látnom, sokszor társaim orromra koppantása révén, hogy egy tízezer mérföldes útnak mindössze az első lépéseit tettem meg csupán.

Ezek az első lépések a megismerés, önmagam megismerése, és a kapcsolataim megismerése és alakítása terén történnek meg, még mielőtt a világ megváltásának gondolata túlságosan is befészkelné magát a fejembe. Jelentős előrelépések és még jelentősebb pofonok lehetőségét rejti a megismerés folyamata, ami valamilyen misztikus módon - persze, mitől is lenne misztikusabb, mint bármi más az életben - a rendszeres gyakorlás hatására sokkal intenzívebben bukkan föl az életemben.

És ilyenkor az ember érezheti magát akármilyen elkötelezett gyakorlónak, a problémák - vagy feladatok - nem oldódnak meg egyetlen csettintésre. A gyakorlás nem választható külön a mindennapi élettől. Mindkettő kihívásait meg kell oldani ahhoz, hogy az előbbrelépés bármelyik szinten maradéktalanul megtörténjék. Nem kicsi és nem könnyű feladat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha építő szándékkal teszed, szólj hozzá bátran a bejegyzéshez!