2014. március 10., hétfő

Mandala

Egyre többet hallom megint a mandala szót, és általában abban az összefüggésben, hogy "elvégeztem egy tanfolyamot - Reikit, akármi más ezoterikusat - és most mandalákat festek".

Ha megkérdem, hogy ezt hogy értsem, rendszerint a válasz az, hogy "tudod, a kör alakú színes képeket". És ehhez hasonlók. De még senki sem tudta elmondani, hogy ez mit is jelent valójában. Olyat már mondtak, hogy "valamiféle kreatív meditáció". Nem vagyok szakértő a témában, de valamennyi hiteles ismeretem van a buddhista tanulmányaim kapcsán.

A New Age divathullámának egy kedvelt témája, hogy színes, kör alakú vagy csúcsára állított szögletes képeket mandalának neveznek, és az elkészítését kiemelkedő művészetnek tartják. Kétnapos hétvégi szeminárium és némi tandíj után bárki szakértő mandalakészítőnek mondhatja magát.

De mi is a mandala valójában? A szó a szanszkrit nyelvből származik. Jelentése: kör, ív, körszelet, korong. A mandala a kozmosznak - pontosabban a vallási világképnek vagy a Tiszta Földnek - illetve különféle istenek birodalmának a hindu vagy buddhista vallási ábrázolása.

A jógik az elmélyedést segítő eszközökkel szilárdan tarthatják tudatukat a meditációjuk tárgyán. Ilyenek a test- és kéztartások (mudrák), a hangok (mantrák), a kézbe vehető tárgyak (pl. a mala), illetőleg a "mennyországok" különféle képi ábrázolásai, azaz a mandalák. Az elkészítési folyamata maga is egyfajta meditatív szertartás. Az aprólékos gonddal történő elkészítés az ember tudatában mintegy felépíti az ideális vallási világképet, s ezzel pozitív benyomásokat ültet el a tudatban. A folyamat végén a mandalát elsöprik, s ezzel a túlzott ragaszkodástól való mentességet és az anyagi dolgok mulandóságát jelképezik.

Tehát nem attól mandala valami, hogy szép, színes és kör alakú (minthogy vannak pl. négyszögletű mandalák is - sőt, alapvetően a négy égtájat is be kell hogy mutassák a négy oldalú alakzattal a körön belül), és hogy jól mutat a falon bekeretezve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha építő szándékkal teszed, szólj hozzá bátran a bejegyzéshez!