2014. március 7., péntek

10 ok arra, hogy miért ne nézzünk híradót

Az emberek tudatossága erősen szelektáló, így például hellyel-közzel tudatosan meg tudják választani az ételeiket, amit esznek, azonban azt, hogy milyen gondolati energiát engednek be a tudatukba - vagy a "szívükbe" -, már sokkal kevesebb embernek okoz fejtörést. Sokszor hallunk napjainkban a televíziózás káros hatásairól, a feldolgozatlan ingereken neurotizálódó felnőttekről és gyermekekről, de a döntés, hogy egészségesek akarunk lenni vagy neurotikusan, pszihésen meg akarunk betegedni, rajtunk áll. Az információ és a lehetőség előttünk van, és a mi döntésünk, hogy odafogyelünk-e rá vagy sem. Tíz okot fogalmazott meg Rolf Dobelli, hogy miért ne nézzünk híradót, és miért ne olvassunk híroldalakat.

1. Félrevezetnek bennünket - A hiba az, hogy a hírek nem az eseményre, hanem a benne résztvevő emberre fókuszálnak, így a dráma van a középpontban, nem a probléma. Emiatt a figyelmünk nem a tényleg fontos és széles rétegeket érintő dolgokra fókuszál.

2. Irrelevánsak – Kérdezzük meg magunktól, hogy az elmúlt egy évben befogadott, körülbelül tízezer hírből hányra emlékszünk, ami segített jobb döntést hozni az életünkben vagy a munkánkban. Beláthajuk vajon, hogy a hírek többségére nincs szükségünk?

3. Nincs magyarázó erejük - A hírek az események felületét kapargatják, s nem segítenek a történések mélyebb megértésben, így problémákkal halmoznak el mindket, megoldások nélkül, s ez erősen neurotizálja a hallgatókat. Sőt, minél több apró hírt fogadunk be, annál kevésbé látjuk az összképet.

4. Mérgezőek – A hírek folyamatosan ingerlik a limbikus rendszerünket, több glucocorticoid termelődik a pánikra okot adó történetek hatására, ez rontja az emésztést, gátolja a növekedési hormonokat, és nyitottabbá tesz a fertőzésekre. További mellékhatás lehet a félelem, az agresszió, a csőlátás kialakulása, és az érzéketlenebbé válás.

5. Növelik a kognitív hibák lehetőségét - Az ember hajlamos az új információkat úgy értelmezni, hogy a korábbi meggyőződései ne változzanak. Ez túlzott magabiztossághoz, ésszerűtlen kockázatvállaláshoz és a lehetőségek félreértelmezéséhez vezethet. Az is jellemző, hogy egyszerű magyarázatokat konstruálunk a történésekhez, még akkor is, hogyha azok a valóságtól távol állnak.

6. Gátolják a gondolkodást - A gondolkodáshoz megszakítás nélküli időre és koncentrált figyelemre van szükség. A hírek folyamatosan félbeszakítják a gondolati folyamatainkat, s folyamatosan feldolozatlan ingerekkel bombázzák a tudatunkat.

7. Olyanok, mint a drogok – Kíváncsiak vagyunk a történetek következő epizódjaira, fejleményeire, ezáltal különböző történet darabkái foglalják le figyelmünket párhuzamosan, amelyekhez újra és újra vissza kell térnünk egy következő dózisért.

8. Pazarolják az időnket – Ha csak naponta kétszer megnézzük az interneten a híreket, este pedig valamelyik híradót, már akkor is hetente egy fél napot elfogyasztunk az életünkre alig ható hírek dózisából. Vajon lehetne-e ennél jobban befektetni ezt az időt?

9. Passzívvá tesznek bennünket – A hírek többsége olyan eseményekről, történésekről szól, amit nem tudunk befolyásolni. Mindez tanult tehetetlenséghez vezet, aminek kövtkeztében hajlamosabbak leszünk egy pesszimistább, érzéketlenebb, szarkasztikusabb és fatalistább világlátásra.

10. Kiölik a kreativitást – A már ismert dolgok korlátozzák kreativitásunkat. Az agyunknak sokféle eltérő dologgal kell találkoznia, hogy új kapcsolatokat hozzon létre gondolatainkban. Ralf Dobelli szerint a kreatív ismerősei közül egyik sem számít nagy hírfogyasztónak.

Következtetésként, természetesen szükség van a társadalomban újságírásra, de nem lebutított, egyszerűsítő hírekre, hanem feltáró jellegű cikkekre, képi híradásokra, okokkal és magyarázatokkal, lehetőségek bemutatásával. Középút lehet, ha a saját érdekünkben lecsökkentjük a sokkoló hírfogyasztásunkat, viszont az építő jellegű, valóban tájékoztató, informáló jellegű hírcsatornát nyitva tartjuk, így nem vágjuk el magunkat egy pozitívabb világ eseményeitől.

(forrás: tudnodkell.info)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha építő szándékkal teszed, szólj hozzá bátran a bejegyzéshez!