2014. február 13., csütörtök

Ateista

Azt olvastam egy neves professzorral készített interjúban, hogy "az ateista elképzelés szerint a tudat az anyagi agy működésének emergens tulajdonsága". (Az emergens azt jelenti, hogy a rendszerből fakadó, külső rendszernek nem tulajdonítható).

Hirtelenjében az jutott eszembe, hogy nem értem az ateista kifejezést, hiszen egy ilyen megkülönböztetés egyszerűen nem értelmezhető.

Tény, hogy élnek emberek a Földön, s vannak köztük olyanok, akik istenhívők. De lehet-e a többi emberre ezért azt mondani, azzal a jelzővel kategóriába tenni, hogy ők a nem-istenhívők? Vannak, akik gyógyítással foglalkoznak, ők a gyógyítók, vagy akár vehetjük a táltosokat. De lehet-e a többi, többmilliárdnyi emberre azt a jelzőt ragasztani, hogy ők a nem-gyógyítók, ők a nem-táltosok? Amerikában élnek a feketék és a nem-feketék?

Vagy nem lehet? Vajon lehet-e egy bizonyos csoporton kívüliként elnevezni és megkülönböztetni egy embert az alapján, hogy nem tagja egy általunk kiválasztott csoportnak? Mondhatja rám valaki, hogy én egy nem-orvos vagyok? Én nem mutatkozom be úgy senkinek, hogy Krisztián vagyok, nem-orvos, mert ez a józan gondolkodásnak ellentmond. Inkább azt mondom, hogy Krisztián vagyok, nevetés-vezető.

(Na jó, a halmazelmélet szerint lehet egy halmazon kívüli alaphalmazba sorolandóként megjelölni valamit, de az matematikai összefüggésekben értelmezhető...)

A másik gondolat, ami eszembe jutott, az, hogy attól, hogy valaki nem hisz egy istenben, egyáltalán nem kell ilyen "materiális" gondolkodásúnak lenni. Jó példa erre a taoizmus vagy a buddhizmus. Egyik sem hisz egy teremtő istenben - ráadásul a többezer éves buddhista tapasztalat szerint az istenek ugyanolyan gyarló lények, mint az emberek - mégis, a tudatot különválasztják a fizikai testtől és a fizikai test megnyilvánulásaitól. Továbbá vannak vallások, amelyek bár istenhívők, mégis azt vallják, hogy a tudat a testtel egy lényegű, és a test elpusztulásával maga a tudat is semmivé válik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha építő szándékkal teszed, szólj hozzá bátran a bejegyzéshez!