2016. február 22., hétfő

A túlzott komolyságról

A túlzott komolyság gyökere a korai gyermekkorra nyúlik vissza, arra az időre, amikor a szülők elkezdik mondogatni a gyermekeiknek - majd egyre gyakrabban ismételgetik -, hogy Mikor fogsz már végre megkomolyodni? Mikor fogsz már végre felnőni?

Azután felnövünk, de a kioktartás nem múlik, felnőttként is sokszor szembesül vele az ember, ha szeretné olykor kissé jól érezni magát, hogy ő is hamar megkaphatja a környezetéttől az elvárást, miszerint Ne legyél már ilyen gyerekes! Az élet nem játék!

Ha körülnézünk, vagy csak belegondolunk, a kórházakat és templomokat is többnyire a szigorú komolyság és megfelelés - engedelmesség - rideg hangulata lengi be. És bármilyen furcsa, az olyan munkahely is eléggé ritka, amelyikben elfogadott a jó hangulat és a nevetés! Már gyanús, ha egy munkahelyen az ember jól érzi magát: De ráér! Nincs elég munkája?Az internet és a televízió folyamatosan rossz hírekkel bombázza a gondolkodásunkat, újabb és újabb negatív, sötét gondolatokat ültetve a fejünkbe, ami csak még tovább növeli az amúgy is meglévő belső bizonytalanságunkat. Természetesen megvan ennek az oka...

A fiatalokat és a gyerekeket már már legkisebb koruktól kezdve fölösleges információkkal terhelik túl. Foci vagy kosárlabda helyett számítógéppel játszanak, ami feszült figyelmet igényel, és leggyakrabban nyoma sincs benne nevetésnek. A gyerekek nagy része már egészen kis korában úgy viselkedik - ezt várják el tőle -, mintha apró felnőtt lenne. "Mini Me".

Az emberiség zömének az életében a gondolat, a logika dominál, és az érzelmek a háttérbe szorulnak. Még az alapvetően érzelmi indíttatású nevetésben is a logikát, a poént keresik, s a nevetésben annak az okát kérik számon egymástól.

Pedig a nevetés képességének a lényege éppen az abszurditás, a józan észnek is ellentmondó képtelenség! Ahol a kérlelhetetlenül következetes logika az úr, ott a nevetésnek aligha marad hely.

Súlyos ára van annak, hogy túlságosan komolyan vesszük magunkat és az egész életünket: ezért a szüntelen feszültségért betegségekkel fizetünk.

Itt az ideje hát annak, hogy most már a nevetést is vegyük kicsit komolyabban! A Hahota Jóga a világ egyik legtermészetesebb stresszcsökkentő módszere, ahol mi az örömteli, régóta elrejtett gyermeki énünkkel gyakorolunk. Nevetőgyakorlatokkal, lazító- és légzőgyakorlatokkal megtanuljuk átkapcsolni agyunkban azt a kapcsolót, ami megengedi, hogy a természetes, örömteli belső énünk megszabaduljon az elfojtástól, és mindennapi énünk, viselkedésünk természetes részévé váljon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha építő szándékkal teszed, szólj hozzá bátran a bejegyzéshez!