2014. január 10., péntek

Nevető Buddha blog

Napjainkra már orvosi kutatások bizonyítják, hogy a nevetés hatása nemcsak a betegség-megelőzésben jelentős, hanem eredményesen alkalmazható gyógyító, terápiás céllal is. Michael Titze német pszichológus már a múlt század második felében arra azeredményre jutot, hogy míg az ötvenes években az emberek átlagosan napi tizennyolc percet töltöttek nevetéssel, addig a mai ember átlagban hat percnyit nevetgél naponta, s mindezt annak ellenére, hogy az életszínvonal azóta jelentősen emelkedett. Egy indiai orvos, Dr. Madan Kataria szintén arra a felfedezésre jutott, hogy a nevetés az egyik legjobb gyógymód az egészégbeni problémák töbségére, így a téma kutatása során elért eredményeiről megjelentetett egy könyvet, majd, hogy kilépjen az elméleti síkról, elhatározta, hogy létrehoz egy "nevető klubot".

Munkahelye közelében, Mumbay egyik közparkjában, megállított néhány arra sétáló embert, majd elmesélte nekik, hogy a nevetés jótékonyan hat az emberi szervezetre, s ezért lket, de amikor Kataria doktor elmagyarázta nekik is a közös nevetés fontosságát, lelkesen csatlakoztak a kísérlethez.

Az első foglalkozások úgy zajlottak, hogy a hahota klub tagjai körbeálltak, majd valamelyikük beállt a kör közepére és elmesélt egy viccet, vagy egy humoros történetet. Ezután váltogatni kedték a mesélőket, s így nevetgéltek nagyjából húsz percig. A rendszeresség miatt a találkozót minden reggel, azonos időben megismételték, s bár ideiglenesen jól működött a módszer, nagyjából két hétig, hamarosan elfogytak az addig nem hallott viccek.

Ez a felismerés arra sarkallta a doktort, hogy kidolgozza a nevető jóga, vagy angolul laughter yoga módszerét, a hasya jóga alapjaira épülő nevetés-technikát. A technika alapelve, hogy a ki megpróbál viccek mesélése nélkül, minden különösebb ok nélkül, másokkal együtt nevetni, annak feloldódnak a gátlásai, és szabadon áradhat lelke mélyéből a jókedvű nevetés.

És ugye persze mindenki tudja, hogy a nevetés nem csak egészséges, de ragályos is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ha építő szándékkal teszed, szólj hozzá bátran a bejegyzéshez!